Twitter

subota, 15. svibnja 2010.

Održan sastanak Koordinacionog tima za zaštitu akumulacije Modrac(28.04.2010.)

Danas je Općina Tuzla bila domaćin sastanka Koordinacionog tima za zaštitu akumulacije Modrac. Koordinacioni tim sačinjavaju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, općina Tuzla, Lukavac, Banovići, Živinice i Kalesija, Univerziteta u Tuzli, Vodoprivrednog preduzeća „Spreča“, te Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Načelnik Općine Tuzla poželio je dobrodošlicu Koordinacionom timu i obećao maksimalnu podršku njihovom radu, uz napomenu da je ekološki zaštićeno i očišćeno jezero Modrac jedna od najvećih razvojnih šansi sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Čisto jezero Modrac dovelo bi do razvoja turizma, ali i niza drugih privrednih aktivnosti. Gospođa Sabina Jukan, koordinatoriva Koordinacionog tima upoznala je prisutne sa dosadašnjim rezultatima rada tima koji djeluje od februara 2008. godine. Vizija tima, koju su prihvatili i Vlada Tuzlanskog kantona i pet općina koje gravitiraju jezeru Modrac (Tuzla, Lukavac, Banovići, Živinice i Kalesija) jeste dovođenje čistoće jezera na nivo čistoćeBodenskog jezera, koje ima 300 puta veću površinu od našeg jezera, a koje je prije četrdeset godina bilo isto tako ekološki ugroženo. Radi upotpunjavanja vizije i cilja na zaštiti jezera Modrac, članovi Koordinacionog tima su tokom 2009. godine posjetili Bodensko jezero i upoznali se sa svim koracima koji su tamo poduzeti na postizanju današnjeg stupnja zaštite i održivog razvoja ovog jezera.
U radu današnjeg sastanka Koordinacionog tima je učestvovao Andreas Bally, ekspert iz firme „Bicon“ iz Švicarske, koji je na osnovu iskustva na zaštiti Bodenskog jezera, govorio o različitim aspektima prostornog planiranja zaštićenih zona, održivoj zaštiti i razvoju turizma na tekućim vodama i vodnim akumulacijama, kao i o tome kako bi ova iskustva mogla biti primjenjena na čišćenju jezera Modrac.
(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!