Twitter

srijeda, 12. rujna 2012.

Kiseljak (ni)je spreman za promjene

Dana 11.09. nezavisni kandidat za načelnika općine Tuzla Zlatko Berbić povodom svoje kampanje posjetio je mjesto Poljana u mjesnoj zajednici Kiseljak.

Ne želim vjerovati kako broj od između 10 i 15 osoba govori kako su građani zadovoljni sadašnjim načelnikom koji u cijelom svom mandatu nikada nije posjetio Poljanu niti je u istom u ovom mjestu urađen iti jedan projekat osim ulične rasvjete koju su građani sami platili i koja nije došla do svih stanovnika niti se o nekom značajnom projektu govori u budućnosti.


Putevi su propali a jedini alternativni pravac koji povezuje općinu Tuzla i Lukavac i dalje čeka svoje asfaltiranje i sve više liči na kozju stazu. Na tom putu odnosno poljanama pored puta, preko trošnih kuća i trulih bandera prolazi niskonaponska mreža do posljednih kuća u naselju Poljana nadomak mjesnoj zajednici Bokavići. Svaki put kada bi se desio neki zastoj na petlji Šićki brod ovim putem prošle bi stotine vozila ostavljajući za sobom masne mrlje od odvaljenih kartera, a obavezno bi usput odlomili i neku kuglu, sponu itd. Ljudi koji tim putem hode u dane kada nema mjesečine dođu kući od peta do vrata u blatu i u potpunom mraku doživljavaju traume i boje se hoće li ih neko ili nešto zaskočiti iz tame. Šta ovim ljudima znače fontane i trgovi kada do njih ne mogu doći čisti i kada im za put do Tuzle ponekada treba i po sat i pol, a udaljeni su od Tuzle tek nekih 10ak kilometara. Nema ni naznake da se ovaj put asfaltira, a općine Lukavac i Tuzla povežu i da se regulira niskonaponska mreža na način da se postave betonske bandere pored puta i rasvjeta na iste. Nije asfaltirano 100 metara puta ni kod čitaonice u Poljani, 100 metara puta kod vikendica niti 100 metara puta prema mjesnom groblju. Zar je to aktualni načelniče puno?

Put do Kiseljaka je u katastrofalnom stanju i samo se krpa dok efektivne sanacije izostaju. Kiseljak je nekada bio općina, centar zbivanja. Kiseljak su nekada posjećivale tisuće ljudi. Prugom Tuzla - Banovići dolazili su putnički vlakovi, a željezniča stanica je nekada bila puna ljudi. Kiseljak nema sportista jer gradskim autobusom djeca samo u vožnji izgube po 2-3 sata te im se zbog školskih obaveza ne isplati ići ili ostajati na treninzima. Kiseljak je nekada imao svoju pekaru, slastičarnu, hotele kakav takav park i uređena dva izvora vode. Od toga sada nema ništa.

Sadašnji načelnik sve što gradi u Tuzli gradi od Vaših novaca i na kredit koji ćete Vi vraćati. Je li to sve vrijedi tolike novce? Jesu li se novci prali prilikom natječaja još ne znamo?! Znamo samo da od prodaje ulaznica na Panonskim jezerima, od prodaje zemljišta Merkatoru, Robotu i drugima mještani Kiseljaka nisu dobili niti jedne jedine marke! Znamo da nema vizije za mjesnu zajednicu Kiseljak i da nas čeka neizvjesna budućnost!

Prestanimo biti vođeni trendom kulta stranaka koje u sve ove godine od rata nisu uradile ništa za nas i dajmo  priliku drugima da makar pokušaju ostvariti svoja obećanja.

by Bojan Marković

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!