Twitter

ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Štedne žarulje – Početak ili kraj problema?

Obične ili Wolframove žarulje 2008. godine počele su polako izlaziti iz uporabe, a do 2012. nisu se više trebale biti u prodaji.

PIŠE: Danijel Marković

Obične žarulje proglašene su prijetnjom okolišu. Ali što je sa „ štednim „ žaruljama? Štedne žarulje zamjenjuju Wolframove iako u sebi sadrže jedan od najotrovnijih metala – Živu. Kada ju zagrijete, živa se pretvara u plin i isparava. Iako je količina žive u žaruljama 5 mg što je u odnosu na toplomjer 300 puta manja količina, živa u žaruljama se isparava, što je opasno, iako je postupak prikupljanja žive u slučaju razbijanja žarulje ili toplomjera isti. Najprije provjetrite prostoriju najmanje 15 minuta i živu skupljajte selotejpom, papirom ili kapaljkom, a sav pribor koji ste koristili za skupljanje, uključujući i živu, hermetički zatvoriti u staklenu posudu. Ono što je najvažnije, uvijek skinite nakit ako ga imate, jer se živa lako veže za zlato i srebro. 
Plinovi koji nastaju isparavanjem žive najštetniji su za trudnice i djecu, odn. za njihov nervni sustav jer je još u razvitku, a siptomi su nesanica i umor, a potom i gubitak pamćenjja. Udahnuta živa može izazvati upalu i propadanje plućnog tkiva, a oštećuje i bubrege.

Kako upozorava EU, štedne žarulje smanjuju emisiju CO2 u okolišu, odn. zbog globalnog zatopljenja. Uporabom „štednih“ žarulja smanjujete emisiju CO2 za 0,4% na globalnom nivou, što se jedva može i izmjeriti. Svjetlost koju proizvodi Wolframova žarulja je skoro ista kao dnevna svjetlost, dok „štedne“ žarulje proizvode „isprekidanu“. Njeno „treperenje“ izaziva veliki stres i umor, a to se može izmjeriti posebnom napravom. Naime, talasi na kojima rade štedne žarulje su treptajuće i tako stvaraju buku koju ne čujemo, ali osjetimo.

Efekt štedne žarulje na kožu
Jedan od najvećih problema ovih žarulja je recikliranje. EU studije pokazuju da će 80% žive otići u okoliš bez obzira recikliraju se ili ne, jer i oni sami ne vjeruju u način recikliranja ovih žarulja. A živa je kako znamo najotrovniji element koji postoji na planetu. Iako reciklirate ove žarulje, iz njih možete izdvojiti živu, ali ostaju vam otrovne sirovine, staklo i metal. Izbacivanje iz uporabe Wolframovih žarulja najprije je došlo zbog toga što one proizvode dosta više topline nego svjetlosti, ali i tu toplinu ćemo morati nadomjestiti nekim drugim troškom. Povećanje loženja, pojačavanje radijatora i grijalica i opet dolazite do situacije da ćemo čak trošiti i više energije nego što smo trošili s Wolframovim žaruljama. Dokazano je da takozvane štedne žarulje imaju visok stupanj UVA zračenja, kod nekih osoba ( onih sa dermatitisom ) može napraviti promjene na stanicama kože, a svijet i dalje koristi ove žarulje. Jedina alternativa za ove žarulje su LED žarulje, iako njihova cijena prevazilazi nečiji budžet, bolje da kupi ovu žarulju nego da kasnije plaća svoje zdravlje.


Rado bismo čuli Vaše mišljenje!