Twitter

četvrtak, 25. veljače 2016.

Jezero Modrac: Od bisera do kaljuže

Mali je broj onih sa područja Tuzlanskog kantona, ali i BiH koji se ne sjećaju turizma i realizacije projekta tzv. “Bosanskog mora” na obalama jezera Modrac.

Tih poratnih godina turizam u općini Lukavac doslovno je cvjetao, a najzaslužniji za to bio je tadašnji načelnik Lukavca Sead Hasanhodžić. Hasanhodžić je u sjećanju Lukavčana ostao upamćen kao veliki vizionar koji je neposredno nakon rata, 1996. godine od jezera Modrac napravio veliku turističku destinaciju.

Dolazili su na Modračko jezero kupači iz čitave BiH, a lukavačka strana jezera bila je najuređenija u vremenu kada je Sead Hasanhodžić pokušao realizirati svoju ideju turizma u Lukavcu.
U prilog tome idu i fotografije jezera Modrac iz 1996. godine koje su se jučer pojavile na društvenoj mreži Facebook.


Zebulon Pinkas podsjetio na lijepa vremena
Zebulon Pinkas, fotograf iz Puračića, na svom Facebook profilu jučer je objavio fotografije jezera Modrac iz vremena kada su to jezero nazivali Bosanskim morem.
Na pojedinim fotografijama može se vidjeti prikazan i festival narodne muzike “Bosna slobodi pjeva” koji je prvi puta organiziran 1993. godine i održavan je sve do 1999. godine.


O jezeru Modrac
Jezero Modrac je akumulacijsko jezero koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica. Jezero Modrac je dugo 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara. Jezero je nastalo vještačkim putem 1964. godine kada je napravljena brana na rijeci Spreći.


Jezero Modrac danas
Dubina jezera kroz godine se smanjivala, jer se u njemu taložio mulj iz tri okolna rudnika. Ova akumulacija također predstavlja i jednu vrstu kolektora otpadnih voda i deponije za odlaganje smeća. Inače, prema podacima Centra za ekologiju i energiju, u slivu akumulacije Modrac nalazi se čak 150 divljih deponija, a preko 58 posto domaćinstava koja gravitiraju uz jezero nije priključeno u redovan odvoz otpada. Nažalost taj otpad završava na obalama potoka kao i jezerskih pritoka, te na kraju većina otpada završi u samom jezeru i njegovoj neposrednoj okolini.

Općinsko vijeće Lukavac prošle godine je stavilo tačku na zagađenje rijeke Turije, a samim time i Modračko jezero napreduje kada je u pitanju pročišćenje. Istini za volju, pored deponija smeća naslage mulja, koje su se godinama taložile, su te koje još uvijek prave probleme čistoći ovog jezera. Jezero Modrac će se u budućnosti morati dovesti u ekološki prihvatljivo stanje zbog zaštite slivova rijeka Save i Dunava što zahtijevaju programi EU. Obzirom da prisustvo na energetskom tržištu u EU podrazumijeva odgovornost za okoliš, Elektroprivreda BiH će se svakako morati suočiti sa problemima jezera Modrac.

Labudovi
Ali da nije sve tako crno treba navesti i to da su se na Modračkom jezeru pojavili i labudovi. Njihov broj se u protekle dvije godine, kako su se nastanili, povećava, a sigurnost im pružaju članovi Zajednice jezera Modrac.


“Nada zadnja umire”
Možda je pojava labudova jedan od pokazatelja da se život i na jezeru lagano revitalizira. Koliko dugo će trajati zavisi od adekvatnih akcija vlasti i nadležnih instistucija. Građanima ostaje samo da se nadaju da će to ići najbrže što je moguće te ovom prilikom apelujemo na sve nadležne da konačno poduzmu određene mjere i sprovedu potrebne akcije kako bi se jezero dovelo u stanje kakvo zahtijevaju standardi EU.

 (Azra Bećirović/Objektivno.ba/Foto: Zebulon Pinkas)


Fotografirao: Zebulon Pinkas (https://www.facebook.com/profile.php?id=100011363142622)Pogledajte ostatak albuma:...

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!