Twitter

srijeda, 1. lipnja 2016.

U TOKU JE PRIPREMA EKOLOŠKE KNJIGE ZA NASTAVNIKE OSNOVNIH ŠKOLA!

Centar za ekologiju i energiju, zajedno sa partnerskim NVO-ima i univerzitetima iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke i Srbije realizira projekat: “Podizanje svijesti o održivoj zaštiti okoliša u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, koji ima za cilj da promjeni stavove ljudi u području održivosti i zaštite okoliša uvođenjem praktičnih i svakodnevnih metoda u edukaciju u školama.


Projektom je planirana izrada knjige iz područja održivog razvoja i zaštite okoliša, koja je namijenjena nastavnicima i profesorima osnovnih škola i koja im može olakšati planiranje časova vezanih za ovu oblast. Sadržavat će 6 razrađenih edukativnih modula izrađenih po uzoru na iskustvo i dobre prakse V4 zemalja (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) koji će biti prevedeni na sve nacionalne jezike.

Nakon zajedničkog partnerskog sastanka u Vacu u Mađarskoj, održanog u septembru prošle godine,
gdje je razrađen plan realiziranja projekta i gdje su odabrane teme za ekološki udžbenik, svaka zemlja je pripremila po jedan modul.

Prije izrade i objavljivanja knjige, moduli će se prvo testirati u školama, a Centar za ekologiju i
energiju je zadužen za realiziranje modula: “Ekologija u domaćinstvu“ i “Lokalni proizvodi“ u 2
osnovne škole, čije se testiranje treba održati tokom aprila ove godine.

Ovaj projekat se realizira prema Visegrad V4 programu (Program of the International Visegrad Fund) kako bi se iskustva i dobre prakse iz V4 zemalja prenijele na zemlje zapadnog Balkana.
Pored Centra za ekologiju i energiju kao predstavnika Bosne i Hercegovine, implementiraju ga i:
Center of Environmental Activities (Slovačka), Chaloupky (Češka republika), University of Warsaw (Poljska) i Magosfa Foundation for Environmental Education and Ecotourism (Mađarska) i Edukacija kroz kulturu (Srbija).

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!