Twitter

srijeda, 1. veljače 2017.

Do kada će se građani Tuzle gušiti u zagađenom zraku? (N1)


Mještani Divkovića kažu da svaka kuća u ovom naselju ima oboljelog o respiratornih oboljenja, a mnogi su i umrli. Ni ljeti ni zimi za svojih sedamdeset godina života Mara Tadić nije zapamtila čist zrak.

"Nikad. Bio je i još gori. I opet je počelo. Evo dva tri dana snijeg pocrnio. Nije više bijel", kazala nam je.

Rezultati istraživanja na Klinici za plućne bolesti UKC Tuzla pokazuju porast oboljelih od hronične plućne opstruktivne bolesti, astme, upale gornjih disajnih puteva i raka pluća, a glavni uzrok je udisanje otrovnih čestica i gasova.

"Sumpor dioksid jako utiče na smrtne ishode i pogoršanje hroničnih bolesti. Naravno, utiče i akutno na bronhite ili kod djece na pluća. Što je najgore, dovode do smrtnih ishoda ko hroničnih bolesnika vaskularnih oboljenja", potvrdila je Nura Pranjić iz Svjetske zdravstvene organizacije.


Termoelektrana izdvaja pet miliona maraka godišnje za ekološko onečišćenje. Mještani Bukinja čekaju toplifikaciju njihovih kuća, ali taj novac je i ove godine planiran za održavanje higijene grada, rad zimske službe, izgradnju mostova, finansiranje javnih preduzeća, pa čak i kao grant za kontrolu populacije pasa.



"Žalosno, žalosno. Dok se mi trujemo, dok mi ne možemo izaći na polje, dok naša djeca samo kroz prozor mogu gledati, sredtsva se troše za bilo šta drugo. Za čist zrak se ne troše apsolutno. Sve je drugo važno, a zdravlje nekome nije važno", kazao je Goran Stojak iz Mjesne zajednice Bukinje.

"Skoro sam pljuvao krv. Kad izađem, teško mi disati. Onda ne izlazim, sve sam u kući", tvrdi Đorđo Đorđić, mještanin Divkovića.

Na kuću i četiri zida ovih dana je osuđena i Mara koja zbog zdravstvenih problema ne smije usuditi po ovom zraku ni do doktora da ode.

"Prostorije ne možeš otvoriti da malo izračiš, da uđe zraka. Odakle će ući kada nije napolju čisto? Nema odakle ući. Onda, odoše nam djeca. Svi bolesni ovdje, nema šta čekat se", dodala je Mara Tadić.

Priključci kuća na vrelovodnu mrežu koštaju oko 13.000 maraka koje građani uglavnom nemaju i prisiljeni su ložiti individualno što doprinosi još većem zagađenju. S druge strane, iz Termoelektrane su kazali da su smanjili proizvodnju struje jer su isključili blok šest ovih dana zbog enormnog zagađenja.

Mjerna stanica ovih dana je pokazivala i do 14 puta više sumpor dioksida što je ocjenjeno smrtonosnim. Obustava nastave, preopruke građanima da se što manje kreću, kazne za spaljivanje smeća samo su neke od mjera kantonalne vlasti.

Međutim, niko ne rješava ključno pitanje: Do kada će građani Tuzle tušiti se u zagađenom zraku?
Autor teksta: Nataša Tadić/N1

Isječak iz emisije Jutro za sve BHT1 televizije:

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!