Twitter

nedjelja, 19. studenoga 2017.

BBC: Bosanski tihi ubica - industrija uglja

TE Tuzla (bportal.ba)
Industrija uglja u Bosni i Hercegovini dovela je do viskog stepena zagađenosti vazduha, piše BBC, a prenosi B92. 

Nakon što su SAD odlučile da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, EU je predstavila svoje ideje i na putu je da postane lider u smanjenju emisije fosilnih goriva. 


Međutim, kako piše BBC, neke zemlje na istoku, koje teže da postanu dio Unije, imaju problem s nivoom zagađenosti vazduha. 


Reporter BBC-ja Navin Khadka posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje je industrija uglja dovela do visokog stepena zagađenosti vazduha. 




Kako se navodi, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane. 


Goran Stojak (interview.ba)

"U naselju Divkovići ljudi umiru i niko neće da ostane. To je slika kao u Černobilju. Kad uvečer otvorite prozore, čuješ kašalj ljudi, čuješ kad jauču od bolova", kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle. 


Bosna i Hercegovina je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću vazduha, odmah iza Sjeverne Koreje. 


Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Divkovića, mjesta u kom živi Stojak. 


"Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko osjeti, osjeti se kako ti u grlu čestice udaraju", dodao je on. 


"Zarobljen" između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice. 

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!