Twitter

nedjelja, 18. ožujka 2018.

Stop nekontroliranom odlaganju otrovnog otpada! Krajnje je vrijeme da se bez odlaganja ispune zahtjevi građana.

FOTO: Udruga građana Bukinje i Šićki brod
U pismu kojega nam poslao građanin tuzlanske MZ Bukinje Goran Stojak između ostaloga stoji: Stop nekontroliranom odlaganju otrovnog otpada! Krajnje je vrijeme da se bez odlaganja ispune zahtjevi građana Bukinja, te nastavlja: Preko 50 godina Termoelektrana (TE) “Tuzla” nekontrolirano ispušta ogromne količine sumpornog dioksida i time već decenijama nanosi nepopravljivu štetu zdravlju stanovništva i okolišu. 

U ovom periodu, Elektroprivreda (EP) BiH je na prodaji električne i toplotne energije proizvedene u Termoelektrani “Tuzla” ostvarila milijunske profite a nije uložila niti 1 KM u opremu za odsumporavanje čijom ugradnjom bi se umanjilo onečišćenje zraka i zaštitilo zdravlje građana naše MZ, zbog čega od nadležnih gradskih, županijskih i federalnih institucija energično tražimo i zahtijevamo neka naloži Elektroprivredi (EP) BiH da bez odlaganja u 2018. godini, dio tog profita uloži u ugradnju opreme za odsumporavanje u Termoelektrani “Tuzla”.


Odlagalište šljake i pepela Plane, Divkovići 1 i Divkovići 2 je zatvoreno polovinom 2015. godine, a da TE Tuzla još uvijek nije do kraja obavila niti jednu zakonom propisanu mjeru kojom bi se spriječilo širenje zagađujućih materija (teških metala) putem procjednih voda koje zagađuju zemljište, kao površinske i podzemne vode ovog područja i šire. Također zahtjevamo da Elektroprivreda BiH neodložno pristupi izradi Zakonom propisane dokumentacije i odmah započne aktivnosti rehabilitacije, remedijacije i rekultivacije odlagališta šljake i pepela Plane, Divkovići 1 i 2, u skladu sa Zakonom i odredbama Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje su propisane Rješenjima UP-I/05-23-25-4/07 iz 2015. godine i UP I 05/2-23-11-45/17 SN od 18.12.2017. godine. I, na kraju, zahtjevamo da JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, u kome je 90% kapitala u vlasništvu Federacije BiH, bez odlaganja ispuni ove zahtjeve građana MZ Bukinje i na taj način dokaže da su im zdravlje i životi građana tuzlanske županije važniji od profita. Ne prihvaćamo da se “jeftina energija” i ekstra profiti Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i dalje subvencionira našim zdravljem i životima. Stoji u pismu građanina tuzlanske MZ Bukinje, dokazanog borca za onečišćenje okoliša i zdravlje ljudi, koji ima podršku svojih sugrađana. 


Goran Stojak


Rado bismo čuli Vaše mišljenje!