Twitter

subota, 30. lipnja 2018.

EDIN DELIĆ: PROTIVIMO SE ODLAGANJU ŠLJAKE NA BIVŠEM PK ŠIĆKI BROD

FOTO: Facebook
Stop neodgovornom pokušaju odlaganja šljake

PROTIVIMO SE ODLAGANJU ŠLJAKE NA BIVŠEM PK ŠIĆKI BROD

Ovih dana našu javnost potresa ponovni pokušaj da se “na mala vrata” priprema teren za odlaganje šljake iz TE Tuzla na bivšem kopu Šićki Brod, odnosno neposredno iznad i na području lukavačkih naselja Donji i Gornji Bistarac.

Da otklonimo sve dileme - Općina Lukavac je protiv bilo kakvog razgovora na ovu temu, jer navedena lokacija nije pogodna za ovu namjenu, a odlaganje šljake bi ugrozilo zivot u okolnim naseljima. Ima mnogo boljih i prihvatljivih lokacija od ove. Ako nekome nije jasno na koju vrstu ugrozavanja mislimo neka prošeta po odlagalištu Divkovići u Bukinju. Neometana infiltracija površinskih i podzemnih voda, nedostatak površinske zaštite od dizanja prašine i zagađivanja vazduha, kontaminacija vode i tla teškim metalima, pa čak i nedovoljna ispitanost radioaktivnosti šljake samo su neke od opasnosti koje vrebaju.


Izgradnja deponije u “napuštenom rudarskom prostoru” je dodatno usloznjena činjenicom da se iskopavanjem oktrivke i uglja poremetio prirodni odnos tla, odnosno da je došlo do “prodora” radova ispod površine i kontakta sa potencijalnim vodonosnicima (akviferima) ispod tla. Znamo koliko je izvora ispod ovih brda i svjesni smo da bi izgubili i te resurse pitke vode. Napušteni površinski kopovi nisu povoljna lokacija za ovu vrstu otvorenog odlagališta bez zaštite.


Sporna lokacija je “geodetski” na višoj koti od gradske zone Lukavca, te bi se moglo očekivati da kontaminirane vode prirodnim padom migriraju ka gradskoj zoni Lukavca, a svako podizanje prašine bi se itekako osjetilo u našem gradu. Vazduh u Lukavcu je već prekomjerno zagađen, te se ne smije na ovaj ili drugi način uvoditi novi zagađivač bez analize uticaja. Analiza je nama nepotrebna jer znamo da vazduh u Lukavcu ne moze primiti dodatne količine zagađenja.

Ima još par stvari koje bi zagovornici ovakve ideje morali imati u vidu. Lukavac je trpio i trpi ogromne štete od elektroenergetske privrede, dok su se na novcu od električne energije razvijali drugi krajevi. Čak i godišnje milionske naknade koje primaju Kakanj i Tuzla od Elektroprivrede ne stizu u naš grad.

Elektroprivreda mora biti svjesna da je došao kraj neodgovornom širenju i bezuslovnom zagađenju okoliša. Kao prvo uputio bi savjet rukovodstvu da srede i urede postojeće deponije na način kako obećavaju da će urediti ovu na Šićkom. Neka se prihvate saniranja aktuelnih posljedica i neka pozitivnom praksom povrate izgubljeno povjerenje. Nismo zaboravili da su nama i resornom Ministarstvu pokušali prije par godina podvaliti odobrenje za odlagalište kroz produzetak okolinske dozvole. Sreća pa se ovaj “marifetluk” uočio i dobili su odbijenicu uz naznaku da se za novi objekt mora ishodovati nova okolinska dozvola. 


Kad budu pokušali ishodovati tu novu okolinsku dozvolu neka imaju u vidu odredbe Arhuške konvencije i prava lokalne zajednice koja neće prihvatiti ovu opciju.

Nama trebaju energija, energetika, novi blok u TE Tuzla i treba nam razvoj elektroenergetskog sektora. Ali lokalitet na PK Šićki Brod nije dobar za pepeo iz TE. Znam da imaju na raspolaganju druge varijante. Kazu skuplje su. A koliko košta zdravlje naše djece? Jesu li ikada radili komparativne analize? Jesu li se zapitali zbog čega se ovako zestoko decenijama bore stanovnici u naseljima Šićki Brod, Plane i Bukinje? Šta je to Elektroprivreda uradila ili čini danas da pomogne ugrozenom stanovništvu? Malo ili ništa!

Poručujem građanima Lukavca da kao načelnik Općine neću prihvatiti izgradnju odlagališta na PK Šićki Brod, pa čak i ako se usude poslanici u Skupštini TK i glasaju za izmjene prostornog plana sa ovom opcijom. Branit ćemo naše jezero i prostor koji treba biti mjesto našeg odmora umjesto izvor naše bolesti svim sredstvima. Prvo ćemo kroz institucije djelovati, pozivati poslanike da ne prihvate ovu opciju, a onda kad ustreba i organizovati se sa građanima i fizički spriječiti ovaj ekocid.

U Lukavcu ovo ne smije biti pitanje za ili protiv neke od stranaka ili interesnih grupa. Ovo bi moralo biti stav svih nas i pozivam sve političke faktore da ovaj vitalni interes branimo obučeni u iste dresove - dresove odgovornih lukavčana kojim je stalo do budućih pokoljenja.



Najljubaznije molim sve političke subjekte koji djeluju na području Lukavca da što prije javno saopšte svoje stavove i kazu da smo svi protiv šljake na PK Šićki Brod. Naravno, pravo svakog subjekta je da kreira svoj stav naspram ovog pitanja, ali vjerujem da smo svi dovoljno razboriti da znamo da građani neće deponiju iznad svojih glava i da će znati osuditi politike i političare koji manipuliraju ovim pitanjem. Građani ne dozvolimo da bilo ko skuplja jeftine političke poene na ovu temu. Ovo obraćanje pada u vrijeme predizbornog prepucavanja, ali potrudimo se da to ne bude tema za svađu, već da očekujemo da svi po ovom pitanju imamo isto predizborno obećanje - ne šljaki i pepelu na Šićkom.

Odlaganja šljake na PK Šićki Brod neće i ne smije biti!

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!