Twitter

nedjelja, 5. lipnja 2011.

Akcija uređenja jezera Modrac – II put, 05/06/2011

Centar za ekologiju i energiju  zajedno sa  Mjesnom samoupravom Kiseljak i  Udruženjem izviđača „Duga“  realizovao je i drugu u nizu proljetnih akcija čišćenja jezera Modrac - ovaj put 5. juna na Svjetski  Dan zaštite okoliša.

U par sati koliko je akcija čišćenja trajala brzo smo napunili 10-ak kesa za smeće,  i doveli  dio obale u red. Sve nas koji smo čistili raduje da je obala bila dosta uredna   i nije trebalo puno da se očisti i  omogući  posjetiocima da imaju bolje uslove za odmor i rekreaciju.

Ovaj put Centar za ekologiju i energiju  je na obali jezera  postavio još  4 stola i klupe za odmor i 4 eko table sa porukama i apelima budućim gostima jezera Modrac, da smeće odlažu u kante i kontejnere i na taj način sačuvaju prirodu ovog turističkog mjesta.

Cilj ove ali i svih narednih  akcija je  poticanje stanovništva i lokalne samouprave  na bolju zaštitu životne sredine, skretanje pažnje javnosti na loše navike nepropisnog bacanja smeća, poticaj  zdravih navika  ali i privlačenje izletnika i turista.

Apelujemo na sve ribolovce i  ljubitelje prirode da malo vremena posvete zbrinjavanju otpada, ali i da opomenu druge ukoliko primjete da se ne ponašaju u skladu sa „zakonima prirode“ i ostavljaju smeće poslije svog boravka u prirodi.

ODBACIMO STARE NAVIKE –NEKA JEZERO MODRAC BUDE ČISTO!!!


Amira Kunto, Centar za ekologiju i energiju Tuzla

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!