Twitter

petak, 22. ožujka 2013.

22.3. – Svjetski dan voda

Sretan dan voda
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22.3., a obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je usvajanjem rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu – decembru 1992. godine. Prvi put obilježen je 1993., a s vremenom praznik je sve više dobijao na značaju.

Piše: Danijel Marković

Kako je saopćeno iz Federalnog zavod za javno zdravstvo, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi i u svijetu koja ima značajne rezerve čiste vode za piće.
Međutim, otpadne vode predstavljaju opasnost za naše vodne resurse. Kontroli kvaliteta voda rijeka i jezera ne posvećuje se dovoljno pažnje, što predstavlja značajan epidemiološki rizik, naročito u ljetnim mjesecima.


Također, veliki problem predstavlja ispuštanje velikih količina otpadnih voda bez ikakvog prečišćavanja, što je ubitačno za prirodu, odn. za rijeke, jezera, izvore... Ukratko, ubitačno i za čovjeka.
Iako je tri četvrtine površine na Zemlji prekriveno vodom, voda za piće čini 2,5 posto od ukupne količine vode. Od toga skoro 80 posto se nalazi zaleđeno na polovima i ostalim zaleđenim površinama (glečeri). Dakle, svega 0,5 posto vode na Planeti Zemlji  se može koristiti za piće.  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog nedostatka vode 2,5 milijarde ljudi u svijetu živi bez osnovnih sanitarnih uslova. Najviše je pogođena Afrika u kojoj je najveća smrtnost zbog nedostatka vode ili njezine zagađenosti.  Bolesti uzrokovane zagađenom vodom za piće i lošim sanitarnim uslovima, svake godine u svijetu odnesu oko 2,5 miliona života.

Posebna značajka voda Bosne i Hercegovine je prisustvo velikog broja obilnih vodopada koji ukrašavaju bosanskohercegovački pejzaž. Među najljepšim i najvećim su: Štrbački buk (23,5 m visok, najveći slap u BiH), Martin Brod, slapovi na Plivi u Jajcu, te Kravice i Koćuša na rijeci Trebižat. Vodopadi na manjim rijekama ili čak potocima su znatno viši: Skakavac (98 m) kod Sarajeva, i Skakavac (75 m) u prašumi Perućici. Među najvišim slapovima na balkanskom poluotoku su i kaskade potoka Studeni koje se obrušavaju sa visine od 400 m u kanjon rijeke Rakitnice. Ovaj kanjon je najnepristupačniji u jugoistočnoj Evropi i još uvijek neistražen u potpunosti.



 Rijeka
 Dužina u km
Sava945
Drina346
Bosna271
Vrbas240
Neretva218
Una214
Sana140
Spreča112
Trebišnjica96
Usora77
Vrbanja70
Krivaja65
Prača57
Ukrina53
Janja53

Sretan dan voda.

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!