Twitter

petak, 22. ožujka 2013.

Hoće li stanovici BiH ikada steći kulturu razdvajanja otpadaka?

www.deponija.rs
Dok se po Europi naveliko odvajaju otpatci ( plastika, papir, staklo... ), u BiH to baš i nije slučaj. Je li to zbog tog što nas u školi nisu učili ili zbog tog što nas roditelji nisu tomu učili, a možda ni njih to nisu učili?

Piše: Danijel Marković

Dok drugi na otpatcima zarađuju, stanovnici BiH, a i malo šire, te otpatke bacaju gdje stignu, na javne površine, parkove, putove, zgrade, kuće, pa čak zagađuju svoje izvore pitke vode, a žale se kako je voda iz česme zagađena, kako je kupovna voda skupa, kako je sve zagađeno, a ponekad čak i psuju one koji zagađuju okolinu, a nisu ni svjesni da i oni sami to čine.

Da stanovnici BiH nemaju kulturu za odvajanje otpadaka govori i taj podatak da u kontejnere, koji su predviđeni za to, (ne)namjerno bacaju sirovine u pogrešan kontejner.  Mogu li nas opametiti novčane kazne za ta (ne)djela ili ćemo se konačno morati sami naučiti pameti? Ipak, uskoro ćemo se graničiti s EU, pa valjda nam prenesu kakvu takvu kulturu što se toga tiče.
Kada bi se u BiH počele otkupljivati sve sekundarne sirovine, možda bi situacija bila drukčija!? Da se otkupljuje i stara plastika, komadi stakla, guma, pa da narod više ne baca sve to gdje stigne ili da ne pale stvari po dvorištima. ( Savjet: Ne spaljujte staru odjeću ili onu koja vam je okračala – Poklonite ju. Ima onih kojima to može poslužiti )

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!