Twitter

četvrtak, 21. ožujka 2013.

Razdvajanje smeća - Gde koji otpad ide

Vreće plave boje


U kućnom otpadu nalazi se do 30 % papirnog otpada. Reckliranjem papira štedimo drvo, vodu, energiju, deponijski prostor, te smanjujemo zagađenost otpadnih voda.
Važno je reći da srpske fabrike papira uvoze 70% starog papira kako bi zadovoljile svoje potrebe.
U PLAVE vreće za papir odložite: novine, časopise, kompjuterski papir, prospekte, knjige, kataloge, kancelarijski papir, pisma, papirne vreće, pisaći papir, telefonske imenike, karton i vreće od papira.
U PLAVE vreće se NE ODLAŽE: tetrapak, fotografije, zauljeni prljavi papir, upotrebljene maramice, pelene – ostalo smeće. 


Vreće žute boje

PET ambalaža zauzima veliki dio u kućnom otpadu. Prvenstveno zbog velikog porasta kupovine flaširane vode za piće. PET ambalaža odložena na deponijama zauzima ogroman korisni prostor, a razgradnja PETa je jako spora i meri se u stotinama godina.

U ŽUTE vreće PET ambalaža odložite: prazne plastične boce od osvježavajućih pića, prazne boce prehrambenih proizvoda (ulja i sl.) najlakše ih je prepoznati po tome što su prozirne i imaju na sebi oznaku PET, najvažnije je SPLJOŠTITI ih prije odlaganja u ŽUTE vreće! 

• Prazne plastične flaše od kisele vode
• Prazne plastične flaše od sokova
• Prazne plastične flaše od piva
• Prazne plastične flaše od jestivog ulja
• Prazne plastične flaše od mleka
• Prazne plastične flaše od jogurta


Zelene kante 

Bio otpad - ostaci od obroka, povrće i voće, cvijeće itd.
U bio otpad spadaju: ostaci od obroka, ostaci mesa, ribe, kostiju, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja i masti, povrće i voće, ostaci voća i povrća, ljuske jaja, talog od kafe, kesice od čaja, ostaci kruha i sl.

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!