Twitter

srijeda, 18. ožujka 2015.

Sanacija brane jezera Modrac i mrijest ribe!

17. 03 2015. s ekipom RTV TK sam ispred SRD "SMUĐ" Lukavac posjetio Javno preduzeće za vodoprivredu "Spreča" d.d Tuzla. Razgovarali smo sa rukovodiocem tima za branu, akumulaciju i sliv, Ejubom Arapčićem - dipl.ing tehnologije. Povod naše posjete je bio da iz prve ruke saznamo dokle se stiglo sa sanacijom, odnosno ojačanjem brane, čiji su radovi u toku.  Arapčić nam je rekao da su 2 faze ojačanja završene i da je treća faza pri kraju.


PIŠE: Salih Ramadanović, predsjednik SRD "SMUĐ" Lukavac


Razgovarali smo i o vodostaju akumulacije jezera Modrac i rečeno nam je rekao da je u dnevnom porastu oko 4cm, a da bi za dan ili dva porast vode trebao stati. Pitao sam da li se šta može učiniti na tome da se naglo ne ispušta voda iz akumulacije jer je  pred nama u narednim danima vrijeme mrijesta raznih vrsta ribe, a naglim ispuštanjem vode ikra od ribe bi ostala na suhom i tako mrijest ne bi uspio. Arapčić mi je rekao da ih izvještavamo o tome kada je mrijest pojedinih vrsta ribe, a oni će sve što je u njihovoj moći učiniti kako bi ovogodišnji mrijest uspio.


Ovom prilikom ispred SRZ Jezera Modrac i SRD "SMUĐ" Lukavac bih se zahvalio rukovodiocu Arapčiću koji nas je ljubazno primio i sve lijepo objasnio što nas je zanimalo.

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!