Twitter

utorak, 10. ožujka 2015.

Zaštita bijelih labudova na bari Mosorovac – jezero Modrac!

Fotografirao: Salih Ramadanović
Na bari Mosorovac na jezeru Modrac, nalazi se jato bijelih labudova. Prema poslednjim informacijama s tog područja, u jatu se nalazi 13 labudova, a jedna ženka je napravila gnijezdo i trenutno leži u njemu. 

Piše: Danijel Marković


Kada je primjećen povećan broj labudova na bari Mosorovac, kao i informacija da su se labudovi počeli gnijezditi, pristupilo se zaštiti ovog područja. Prvi potez povučen je od strane kluba vijećnika SDP-a OV Lukavac, koji je predložio inicijativu zaštite ovog područja od krivolovaca i ribokradica. Inicijativa je istog dana dobila podršku OV Lukavac, a odnosi se na zabranu lova i ribolova na bari Mosorovac kako bi se direktno zaštitili labudovi od nelegalnih lovaca. 

Koncesionar koji „gazduje“ tim područjem je SRD „SMUĐ“ Lukavac dao je podršku inicijativi. Predsjednik „SMUĐ-a“, Salih Ramadanović, u razgovoru je rekao da će osobno aktivirati ribočuvare i kontrolore da obrate veću pažnju i kontrolu na bari. Lovci na ovom području love patke i gnjurce, a područje je poznato i kao mrijestilište ribe. 

S ovom inicijativom bit će upoznate i lovačke organizacije kako bi svi koji mogu pomoći u zaštiti ovog područja doprinjeli zaštiti Mosorovačke bare. Naime, prošle godine je jedan labud ubijen od strane krivolovaca. 

Maršuta koju koriste labudovi je Babice – Poljice – Priluk i što je najbitnije nalazi se daleko od putne komunikacije. Teritorij gdje su smješeni labudovi obrasli su šašom i stikom, tako da je to idealno stanište za njih. 

Idući koraci koji se namjeravaju poduzeti, ukoliko OV Lukavac donese odluku o zaštiti ovog područja, su upoznavanje svih društava koji se bave zaštitom prirode, kako ribolovna i lovačka društva, tako i ministarstvo za vodoprivredu i šumarstvo TK koji bi trebali dati konačnu riječ po ovom pitanju. Iskreno se nadamo da će se naići na razumjevanje svih onih kojima je stalo do zaštite prirode i ovog bogatstva kakvo ima jezero Modrac.

Izvori: Klub vijećnika SDP-a u OV Lukavac
Salih Ramadanović – predsjednik SRD „SMUĐ“ Lukavac
Fotografije: Salih Ramadanović




Rado bismo čuli Vaše mišljenje!