Twitter

utorak, 19. ožujka 2019.

Uređenje zelenih površina u MZ Kiseljak

FOTO: UG Modrac 
U subotu (16.3.) UG Modrac održana je provedba projekta „Uređenja zelenih površina u MZ Kiseljak“ kojeg finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona.

Dionica koju su volonteri UG Modrac uređivali nalazi se na granicama općina Lukavac i Tuzla, točnije između MZ Bokavići koja pripada općini Lukavac i MZ Kiseljaka koja pripada općini Tuzla. Radi se o putnom pravcu koji spaja tri mjesne zajednice i dvije općine. Radio se o MZ Bistarac Donji i MZ Bokavići koje pripadaju općini Lukavac i MZ Kiseljak koji pripada općini Tuzla. Navedena dionica u dužini od oko 200m je ucrtani put koji datira još od Austro-Ugarske i jedan je od najstarijih putnih pravaca na ovim prostorima koji se prije više od 50 godina koristio i za motorna vozila, ali razvojem Tuzle i Lukavca ovaj put je zapostavljen, a s vremenom je postao samo pješački put dok nije u potpunosti zarastao.


FOTO: UG Modrac 
1985. godine mještani Hrvatske Poljane, Kiseljaka i Bistarca radili su na radnim akcijama koje su provedene kroz pet subota i nedjelja na trasi dugoj 800 metara, a u pomoć su priskočili vojnici iz kasarne „Husinska buna“ i brigadiri s Akcije „Tuzla 85“. Nažalost, ideja nikada nije zaživjela zbog nezainteresiranosti dvije MZ i zbog imovinsko-pravnih odnosa koje su stopirale gradnju mosta na rijeci Jali.

Projekt je prvi put finansiran 2014. godine kada je potpisan ugovor s Ministarstvom, a s realizacijom se krenulo u proljeće 2015. godine. Narednih godina, sem 2018., uloženo je mnogo rada i truda u realizacijama projekata s obzirom na teren koji je bio zapušten preko 30 godina, plavljene svake godine kako rijekom Jalom, tako i rječicom Mlakom, velikom deponijom koja je očišćenja u prvom projektu i nanosima smeća kojeg rijeka Jala konstantno donosi. U narodu se probudila želja i htjenje da se ideja stara preko 30 godina, koju su naši roditelji pokrenuli, konačno bude završena.




Rado bismo čuli Vaše mišljenje!