Twitter

nedjelja, 4. srpnja 2010.

Trebaju li gradjani odgovarati za višemilionske gubitke preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tuzla?


Sa 20 glasova za, devet protiv i jednim suzdržanim vijećnici Općinskog vijeća Tuzla  su dugovanja Vodovoda Tuzla  od osam miliona KM prelomili preko leđa građana Tuzle. Iako su ovu odluku vijećnici okarakterisali kao nepopularnu, ipak su digli ruku za poskupljenje vode Tuzlacima.

Zbog dugovanja preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tuzla u iznosu od osam miliona KM, koji bi prema procjenama, u naredoj godini dostigli 10 miliona, Nadzorni odbor ovog preduzeća ptražio je povećanje cijena, pojašnjavajući da s povećanjem cijena za 20,76 posto, sljdeće godine brišu dugovanja. Za skuplju vodu glasali su vijećnici SDP-a Tuzla i Stranke za BiH, protiv su bili vijećnici BOSS-a, Narodne stranke radom za boljitak, te nezavisni vijećnici, a suzdržan je bio vijećnik HDZ-a Tuzla.

Sa 20 glasova za, devet protiv i jednim suzdržanim vijećnici Općinskog vijeća Tuzla  su dugovanja Vodovoda Tuzla  od osam miliona KM prelomili preko leđa građana Tuzle. Iako su ovu odluku vijećnici okarakterisali kao nepopularnu, ipak su digli ruku za poskupljenje vode Tuzlacima.
Zbog dugovanja preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Tuzla u iznosu od osam miliona KM, koji bi prema procjenama, u naredoj godini dostigli 10 miliona, Nadzorni odbor ovog preduzeća potražio je povećanje cijena, pojašnjavajući da s povećanjem cijena za 20,76 posto, sljedeće godine brišu dugovanja. Za skuplju vodu glasali su vijećnici SDP-a Tuzla i Stranke za BiH, protiv su bili vijećnici BOSS-a, Narodne stranke radom za boljitak, te nezavisni vijećnici, a suzdržan je bio vijećnik HDZ-a Tuzla.
Vijećnik Nedim Berberović iz SDA Tuzla također smatra da je nemoguće poslovati sa višemilionskim gubitnkom, a da pri tome niko nije odgovoran. “U reviorskom izvještaju se kaže da je poslovano u skladu sa zakonom, ali da je Vodovod i kanalizacija Tuzla poslovao prilično u skladu sa propisima, međutim, kaže se i da su prekoračeni troškovi u iznosu oko 165 hiljada KM koji su direktno odgovornost uprave”, rekao je Berberović dodajući da je nelogično da ljudi u privatnim kućama sa jedne strane dobiju račun za tri puta manji od svojih komšija koji stanuju u zgradi s druge strane ulice. Prošlog mjeseca se to desilo na Sjenjaku, kada su računi iznosili preko 100 KM.
Vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović tražio je odgodu izjašnjavanja o ovoj tački tražeći detaljno obrazloženje zbog čega cijena vode raste, pri tome pitajući da li su iscrpljene sve druge mogućnosti za saniranje višemilionskog duga Vodovoda Tuzla. “Ovo što smo čuli je dokaz nesposobnosti menadžmenta da rukovodi firmom. Menadžment je napravio višemilionski dug i ovdje su samo dokazi da ovu odluku treba odmah odbiti, jer menadžment nije bio sposoban uraditi posao kako treba. Prvo se na sto stavlja odluka o smjeni direktora, zamjenika, pomoćnika, pravne službe i drugih odgovornih. Znači prvo raspravljamo o smjeni odgovornih, pa tek onda o povećanju cijene”, izajvio je Mirnes Ajanović u svom obraćanju.
“Koštanje jednog metra kubnog vode od 1,85 KM plus PDv plus 2,5 KM taksa to je oko 20 posto jedne penzije. Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tuzla je u ratu sa svojim potrošačima i pitam se ima li to igdje. Usvajanjem ove odluke građani se dovode u situaciju da, ne što neće, nego što neće biti u ogućnosti plaćati sve komunalije”, rekao je Nedžad Malikić iz Narodne stranke radom za boljitak Tuzla.
Vijećnici SDP-a Tuzla su dali pristanak na povećanje cijena vode uz konstataciju da se time omogućava i tehnički opstanak sistema. Prema riječima Slađana Ilića Klub vijećnika SDP-a Tuzla je prije dva dana tražio objašnjena zbog kojih se predlaže odluka o povećanju cijene vode. “Mi smo sa punom odgovornošću razmatrali ovu odluku i ako će to pomoći da se ovo komunalno preduzeće održi likvidnim i omogući nam snabdijevanje vodom 24 sata dnevno i nastavi sa proširenjem vodovodne mreže, onda Klub vijećnika SDP-a podržava odluku Nadzornog odbora preduzeća Vodovod i kanalizacija Tuzla”, rekao je vijećnik Ilić.
Mensur Alić, vijećnik Stranke za BiH kaže da je ovo “veoma teška odluka”. “Hajmo razmisliti: da li da dopustimo da u sljedećih 10 godina  nemamo vodovoda? Prema mojim proračunima za dvije godine Vodovod Tuzla bi otišao pod stečaj i likvidaciju. Hoćemo li građane Tuzle ostaviti bez vode”, rekao je Alić.
Bilo kako bilo, odluka o povećanju cijena vode u Tuzli za 20,76 usvojena je i Tuzlaci će od sada plaćati veće račune, bez obzira koliko vode potrošili, jer znamo da su i do sada plaćani veći računi što zbog curenja vode iz puknutih i zastarjelih cijevi, što zbog neplaćanja računa za vodu od strane komšija. Ili nekih drugih razloga.
Općinsko vijeće Tuzla je zadužilo preduzeće “Vodovod i kanalizaja” Tuzla da i dalje radi na kvalitativnom održavanju sistema, te daljem širenju vodovodne mreže u Tuzli.
(TIP)
www.tip.ba

Rado bismo čuli Vaše mišljenje!